Skrevet af: web698173Skønhed
Hårkur til skandinavisk hår
Længe har jeg været på udkig efter en god hårkur, desværre kan det være lidt som en nål i en høstak når man som jeg har høje standarder til hvad der må, og især hvad der ikke må være i. Jeg undgår gerne parfume, farvestoffer og parabener. Parabener er et lidt om diskuteret emne da ikke alle parabener menes at være hormonforstyrrende, men da jeg som mange andre ikke er kemiingeniør, ved jeg ikke med sikkerhed hvilke der er gode eller dårlige. Ergo er jeg nået til konklusionen at det er bedre at holde sig fra det - better safe then sorry!

Nå men under min søgning på en god hårkur faldt jeg over denne, som kan laves af 3 ingredienser derhjemme - billigt og nemt. Den består af Citronsaft, Kokosolie og Honning.


Citron

Honning

Kokosolie


Honningen og kokosolien plejer og giver fugt til håret, imens syren fra citronen hjælpe til at fjerne tørre flager i hovedbunden.

Opskrift:

2 spsk Kokosolie
1 spsk Honning
Saften fra en 1/4 Citron

De tre ingredienser blandes sammen i en skål over et varmt vandbad da kokosolie er hårdt ved stuetemperatur. Blandingen fordeles i let fugtigt hår. Det må gerne virke mindst 30 min. men kan med fordel sidde i natten over.

Jeg har nu prøvet denne kur mange gange, og er glad for resultatet, da jeg ikke oplever mit hår knækker og bliver kedeligt på samme måde.
Opskriften er til lige under skulderlængde hår, har man kortere eller længere hår justere man bare efter behov. For det er det gode ved at bruge helt naturlige produkter fra køkkenskabene, man kan sjældent overdosere.


0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: web698173Mad og sundhed
Irriteret tarm - Low fodmap
Flere og flere mennesker for konstateret irriteret tarm. Det er en lidelse som i stor grad kan påvirke ens hverdag med oppustethed, diarre, forstoppelse og generel ubehag i mave og tarm.
Til denne lidelse findes der desværre ingen 'lette' løsninger, men nyere forskning viser dog gode resultater med én bestemt diæt.
Den kaldes 'Low Fodmap'. Low Fodmap er det man kalder en udelukkelses diæt, hvor bestemte fødevare udelukkes helt eller delvist i ens kost. De bestemte fødevare som udelukkes i Low Fodmap indeholder særlige slags kulhydrater som har en dårlig indvirkning på fordøjelsen hos dem som lider af irriteret tarm.

Har man mistanke om at man muligvis lider af irriteret tarm er det, som med alle andre sygdomme og lidelser, vigtigt at søge læge. For andre sygdomme kan give anledning til de samme symptomer som er kendetegnet ved irriteret tarm. Det er fx Gluten og/eller Lactose intolerance. Så det vigtigt først at få taget en blodprøve for at se om det evt. kunne være andre ting som giver en gener i hverdagen.

Viser det sig man har irriteret tarm, betyder det at der er nogle fødevare ens tarm reagere dårligt på. Dette må ikke forveksles med at være allergisk over for en fødevare. Med en irriteret tarm handler det om tolerancegrænser over for bestemte fødevare. Det kan fx være æbler som har vist sig at indeholde nogle af de kulhydrater som kan giver gener hos dem der lider af en irriteret tarm, en person med irriteret tarm reagere måse ikke på at spise et enkelt æble men hvis man spiser en stor skål æblegrød, kan dette være anledning til at man har oversteget den tolerance tarmen har for denne fødevare.

Jeg ved dette hurtigt kan komme til at lyde meget indviklet, men har man denne lidelse kan jeg anbefale at læse de følgende 3 bøger. Denne serie er skrevet af diætister og læger med praktisk erfaring. Her er diæten udførlig beskrevet på pædagogisk vis, samt hvilke forventninger man har til effekten, opskrifter og indkøb.


Anbefalet læsning




Som en afsluttende kommentar syntes jeg det er vigtigt at huske på, lige meget hvilken diæt man prøver, at en diæt kan være meget tidskrævende og ligge en ekstra belastning på budgettet de første måneder. Dette er desværre to detaljer mange vejledere og diæter glemmer at nævne, og medføre nogle gange at man giver op eller ikke får den ønskede effekt, og dermed oplever et nederlag. Så før man går i gang med en diæt så husk på at det kræver tålmodighed og hårdt arbejde, men er bestemt ikke umuligt, det kræver bare lidt ekstra planlægning.




0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: web698173Urban gardening
At kompostere eller ikke kompostere!?
Som stor natur elsker med adgang til sommerhus, og privilegiet i at der medfulgte en 10m2 stor altan til helårshjemmet, har tanker om kompost fyldt en hel del mere end jeg havde regnet med.
I sommerhuset bliver alt køkkenaffald naturligvis komposteret, fra kartoffelskræller og grøntsagsrester, til kaffegrums og æggebakker.
Men herhjemme i københavner lejligheden er sagen desværre lidt en anden!
Min ideologi var til at begynde med at jeg da skulle kompostere som der blev gjort oppe på landet, men jeg befandt mig ret hurtigt i en overflod af færdigt, næsten færdig og slet ikke færdigt kompost! Selvfølgeligt kunne jeg tage noget med på landet, men komposten begyndte desværre at optage alt for meget plads, som der desværre ikke er så meget af i en lejlighed.
Så i en lang periode gik jeg tilbage til at Smide ud

For nogle måneder siden da jeg gik i gang med at lave de første hyldeblomster om til saft, stod jeg tilbage med en bunke af næringsrigt køkkenaffald! Og her kunne mit Øko-sind altså ikke klare det mere. En hel skraldepose ville potentielt blive fyldt op og kørt på forbrændingen, hvor det så kunne gå op i lys lue til ingen verdens nytte.

Jeg bestemte mig derfor for at eksperimentere lidt. Eftersom jeg ikke havde bakterier til at klare det grove nedbrydningsarbejde, besluttede jeg mig for at køre det hele i blenderen med vand som smørelse.
Denne dejligt dutende grød blandede jeg op i en af mine store plantekasser på altanen hvor efterårsrødbederne skulle sås her i Juli.





Resultatet af mit eksperiment blev rigtig godt, og her næsten to måneder senere var resterne af hylden omdannet til jord, og mine rødbeder kunne sås.
Dette er selvfølgelig ikke rocket science, men syntes alligevel jeg ville dele min gode oplevelse, da alting ikke nødvendigvis behøver at være en hverken eller!
Plantekassen til forårshvidkålen har lige fået samme tur efter endnu en stor omgang saft og syltetøjsaffald hobede sig op i køkkenet.



0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: web698173Mad og sundhed
Dejlig hurtig og sund aftensmad
Mange efterspørger lette, hurtige og sunde retter til hverdagens stress og jag. En af mine personlige favoritter er Carpaccio med en skøn grøn salat, toppet med nødder og bær




Opskriften til 2 pers.
1 pakke Carpaccio, kan fås i de fleste supermarkeder
1 pakke babyspinat
1 bundt grønne asparges
Jordbær eller hindbær
Mandler, Casio nødder eller Pinjekerne
Parmesan
Olivenolie
Balsamicoeddike
flûte eller andet madbrød.

Alle grøntsager vaskes. De grønne asparges dyppes i 1 minut i kogende vand.
Anret på 2 tallerkener.  Start med at bred babyspinaten ud på de 2 tallerkener. Fordel derefter de grønne asparges samt bærerne ud over spinaten. Placer de tynde stykker kød udover salaten og kom nødder parmesan samt lidt olie og eddike hen over. Retten er nu klar til servering :)



0 Kommentarer
Skriv ny kommentar

Skrevet af: web698173Mad og sundhed
Husk rødbederne
Her hjemme er efterårets og den kommende vinters luner ved at kunne mærkes, og det betyder at mange aktiviteter er rykket ind i hjemmet igen.
Og jeg ved simpelthen ikke noget bedre end at finde tid til lidt ekstra køkkenaktivitet, nu hvor vejret ikke indbyder til meget andet. En af mine faste traditioner på denne årstid er at lave rødbeder som kan forsyne os det meste af vinteren og foråret.
Opskriften er en jeg selv har stykket sammen og eksperimenteret med ud fra forskellige opskrifter, for endelig at finde den opskrift jeg syntes er det største hit!
Syltede rødbeder er nemlig ikke kun godt til leverpostejen, men høre sig også til som lækkert tilbehør til frikadeller, æggekage, hakkebøffer, flæskesteg, i sandwiches og mange flere.
Opskriften bygger på en blanding af chutney og den traditionelle syltede rødbede.

Opskrift
- 1 kg rødbeder
- 3,3 dl balsamicoeddike eller æblecidereddike (balsamico giver en lidt dybere smag)
- 2 løg
- 2 æbler
- 1 fed hvidløg
- 4 dl friskpresset appelsinjuice (og har man her lidt ekstra overskud, så køb hele appelsiner og pres dem selv
- 1 spsk brunfarin
- 366 gram rørsukker (alm sukker kan også sagtens bruges)
- 2 laurbær
- ½ tsk hele nelliker
- ½ tsk rosmarin
- salt og peber efter ønske


Så simre retten


Rødbeder vaskes og pakkes ind i sølvpapir og bages i ovnen i ca 1 time, hvor efter de tages ud og lades køle lidt af, før de skrælles.
Rødbeder og æbler skæres ud i nogenlunde lige store tern, og ligges i en tykbundet gryde. Tilsæt herefter balsamicoeddike/æblecidereddike, fint hakkede løg og hvidløg, appelsinjuice, brunfarin, sukker, laurbær og nelliker. Tænd for gryden og rør til sukkeret er smeltet.
Tilsæt herefter rosmarinen og lad det hele småkoge ca 1 time eller til væsken er kogt ind som man ønsker. Tilsæt salt og peber og hæld på skoldede glas, evt vasket i Atamon for sikre de er sterile.
Rødbederne kan spises med det samme, men smager bedst hvis de får lov til at trække 1 uges tid, og hvis glassene er helt rene ved påfyldning kan rødbederne holde op til 1 år i køleskabet.

Og er man lidt bekymret over æbler og løg i opskriften, især hvis man har børn i hjemmet, så skal det siges at hele blandingen får en flot dybrød farve efter 1 uges tid i køleskabet, så alle ingredienserne kommer til at ligne rødbeder.


0 Kommentarer
Skriv ny kommentar



TalkActive Blog - Copyright 2017 - Talkactive ApS - all rights reserved.